Válkou zasažené Ukrajině a jejím občanům nabízí pomoc instituce, firmy i jednotlivci. Dopravní podniky v České republice se k podpoře přidávají nejen symbolickými gesty, ale také s konkrétní rychlou a efektivní pomocí. Nabízejí dopravu osob a potřebného materiálu, ubytování pro uprchlíky nebo pořádají charitativní sbírky. V některých městech mohou Ukrajinci používat městskou hromadnou dopravu zdarma.

„První, co nás logicky napadlo, bylo nabídnout naše autobusy na odvoz lidí prchajících z Ukrajiny nebo převoz materiálu k hraničním přechodům. Každý dopravní podnik má jiné možnosti a konkrétní kroky pomoci koordinuje s vedením daného města nebo s profesionálními institucemi,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Zaměstnanci Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) naložili už v neděli 27. února
u Skautského institutu v centru Prahy 2,5 tuny pomoci občanům Ukrajiny, prchajícím před válkou v jejich domovině. Spacáky, karimatky, stany, deky a zdravotnické vybavení vezla vnitropodniková doprava k polsko-ukrajinským hranicím u města Przemyśl, kde si jej převzali pracovníci charitativních organizací pomáhající na místě. DPP denně poskytuje autobusy pro přepravu uprchlíků z Ukrajiny, kterou koordinuje magistrát hl. města Prahy.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) vypraví autobus pro matky a děti na Ukrajinu. Na úhradu pohonných hmot zřídil DPMÚL transparentní účet. V případě, že se peněz vybere více, pošle je na sbírku organizace Člověk v tísni.

Zájezdové autobusy mají připravené i dopravní podniky z Hradce Králové, Chomutova
a Jirkova, Brna, nebo Karlových Varů. Své kapacity nabídli zástupci dopravních podniků koordinátorům pomoci a jsou připraveni s převozem oběma směry pomoci. „Máme několik řidičů, Ukrajinců, kteří ačkoliv jezdí pouze s vozy MHD a nemohli by tedy vyrazit na dálkovou jízdu přes hranice, tak se nabídli, že by zajistili koordinaci přepravy osob a ujali se role tlumočníků. Za to jim velmi děkujeme,“ doplnil ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Vedení několika měst rozhodlo o zavedení bezplatné přepravy pro občany Ukrajiny ve veřejné dopravě. Aktuálně mohou MHD zdarma využívat Ukrajinci v Brně, Děčíně, Hradci Králové, Chomutově a Jirkově, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci a Jablonci nad Nisou, Mostu a Litvínově, Ostravě, Plzni, Praze, v Ústí nad Labem a v Ústeckém kraji prostřednictvím Dopravní společnosti Ústeckého kraje. K prokázání nároku na bezplatnou přepravu se u většiny dopravců stačí prokázat platným cestovním pasem nebo občanským průkazem Ukrajiny, přesné podmínky nároku na bezplatnou přepravu je nutné ověřit u jednotlivých dopravních podniků.

Dopravní podnik města České Budějovice provozuje od 4. března speciální kyvadlovou linku mezi vlakovým nádražím a Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které Jihočeský kraj zřídil na Letišti České Budějovice v Plané. Do centra míří stovky občanů Ukrajiny, kteří přijeli do Českých Budějovic.

Situace na Ukrajině se dopravních podniků dotýká i jako zaměstnavatelů pracovníků ukrajinské národnosti. Jak už SDP ČR dříve informovalo, případný odchod ukrajinských řidičů do jejich vlasti nezpůsobí problémy se zajištěním MHD ve městech. Vedení dopravních podniků jim nabízí pomoc a podporu. „Na naše kolegy a jejich rodiny jsme mysleli v první řadě a nabídli jsme jim pomoc se zajištěním dopravy z hranic ať již Polska nebo Slovenska a následně i potřebnou pomoc v Karlových Varech. Je to minimum toho, co můžeme udělat“, řekl Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary.

Dopravci nabídli také ubytovací kapacity, které mají k dispozici. Například v ubytovně Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou už je ubytováno 10 lidí, z toho 7 dětí. V Brně kromě ubytování nabídnou až 50 pracovních příležitostí pro řidiče a dělnické profese.

V sobotu 5. března se v Brně uskuteční charitativní akce s názvem Jezdíme pro Ukrajinu, při které budou po zimní přestávce do provozu nasazeny historické tramvaje „plecháč“ a „dřevák“ na speciální lince H4. Jízdné je dobrovolné a veškerý výtěžek z akce vloží Dopravní podnik města Brna na účet Diecézní charity Brno.

Nechybí samozřejmě ani symbolická gesta jako ukrajinské vlajky a samolepky na vozech, vyvěšení vlajek na budovách nebo nasvícení budov žlutou a modrou barvou. Dopravní podniky také sdílí informace o veřejných sbírkách.