Zástupci města jako investora, dopravního podniku jako provozovatele, firmy Elektroline jako zhotovitele a Ministerstva dopravy jako poskytovatele dotace 31. ledna slavnostně zprovoznili novou trolejbusovou trať na Bedřichov a do průmyslové zóny.

Při stavbě nové dráhy v Jihlavě bylo potřeba 24 kilometrů drátů nebo 290 sloupů trakčního vedení. Výjimečná je tím, že se v Česku po více než dvaceti letech podařilo postavit tak dlouhé zcela nové troleje. Za dílo s názvem „Rozšíření trolejbusové dopravy Jihlava - sever" statutární město Jihlava zaplatilo celkem 134,3 milionů korun bez DPH, z toho 98 milionů korun bude dotace EU z Operačního programu Doprava 2014 - 2020.

První cestující se na Bedřichov a do průmyslové zóny svezou trolejbusem zítra 1. února, kdy začínají platit i nové jízdní řády. Dopravní podnik města Jihlavy, a.s. (DPMJ) už obdržel řadu připomínek a zpětné vazby od veřejnosti si velice váží. Některé připomínky se podařilo zakomponovat do nových jízdních řádů (JŘ) platných od 1. 2. 2023

Po prvních dvou měsících provozu trolejové dráhy a fungování nových JŘ vyhodnotí DPMJ data ze sčítačů umístěných v rámech dveří. Podle počtu přepravených cestujících a dle dalších připomínek veřejnosti dál plánuje upravit jízdní řády pravděpodobně od 1. dubna 2023.

Hlavním prvkem změn jízdních řádů je zavedení nových trolejbusových linek G a H a autobusové linky č. 2. a také prodloužení linky č. 4 na Znojemskou ulici a do konečné V Ráji. Zároveň dochází ke zrušení linek 3 a 5 nebo k omezení linky 12. Nové jízdní řády najdete na webu dpmj.cz

Od února se výrazně zlepšuje dopravní obsluha Horního Kosova a ulic Lipová, Rantířovská a Žižkova. O dvanáct spojů denně víc pojede od středy mezi Bedřichovem a malým dopravním terminálem v Chlumově ulici. Lepší bude i spojení Bedřichova s Domem zdraví a Nemocnicí Jihlava. Posílení hromadné dopravy mohou čekat i v Seifertově a Znojemské ulici nebo u Jipocaru.