Služba Senior bus v Brně pomáhá už šest let. Za tu dobu přepravily vozy přes 60 tisíc cestujících, kteří nejčastěji míří k lékaři. Jen v letošním roce se uskutečnilo přes 6,5 tisíce jízd a vozy najezdily téměř 100 tisíc kilometrů. Službu zajišťuje Dopravní podnik města Brna a Odbor sociální péče Magistrátu města Brna.
Občané Brna mohou Senior bus využít maximálně 6krát za kalendářní měsíc. Je patrné, že v rámci městské hromadné dopravy ulehčuje seniorům jejich každodenní život. Téměř 80 % všech jízd je za účelem návštěvy lékaře, následují cesty na úřad a na hřbitovy,“ popsala Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Služba, která je určena pro držitele průkazů ZTP, ZTP/P a seniory starší 70 let s trvalým bydlištěm ve městě Brně, funguje od 1. června 2016 a je poskytována pouze na území města Brna. „Od té doby ji využilo více než 60 tisíc cestujících. Nejvíc to bylo v loňském roce, a to 15 tisíc. Tento rok bude podobný, za uplynulých pět měsíců jsme převezli už přes 6,5 tisíce lidí,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Za volantem šesti vozů se střídá třináct řidičů. „Jedná se o specifický druh práce. Pro tuto službu jsme vybírali řidiče, kteří jsou schopni komunikovat a pracovat se seniory. Dokonce v tomto ohledu proběhla i školení,“ dodal Havránek. Další pracovníci DPMB přijímají objednávky na rezervace jízd. Denně jich vyřídí okolo stovky. Čím dřív si totiž zájemce službu objedná, tím větší je šance, že bude vůz k dispozici.

Služba Senior bus je zajišťována v pracovní dny, o víkendech a státem uznávaných svátcích vždy od 6:00 – 22:00 hodin. Zpoplatněna je jednotnou částkou ve výši 50 korun. Doprovázející osoba má cestu zdarma.