1 439 zkontrolovaných cestujících v celkem 50 spojích, a z toho 185 vyloučených pasažérů za nedodržování smluvních přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 8. dubna na sobotu 9. dubna 2022. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v oblasti Ostrava - centrum. Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platné jízdenky. V osmi případech šlo o vyloučení cestujícího pod vlivem alkoholu.

Kontrolní akce od večerních 20 hod. do 2 hod. rána se zúčastnilo 11 asistentů přepravy a 12 strážníků, rozdělených do tří skupin. Noční bezpečnostní akce probíhala v úseku zastávek Důl Jindřich - Hranečník – Karolina – Hulváky - DOV.
„Od poslední noční bezpečnostní akce v takovém rozsahu uběhly jen tři týdny, i přesto jsme se rozhodli uspořádat další. Tvrzení, že bezpečnost našich cestujících je pro nás v Dopravním podniku Ostrava na prvním místě, není jen frází. Aktivně na jejím zajištění pracujeme,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.
V DPO je více než pět desítek asistentů přepravy. Pocit bezpečí zvyšují v ostravské MHD už téměř pět let. Jejich práci oceňují pozitivně i sami cestující. Pomáhají nastupovat a vystupovat handicapovaným cestujícím a maminkám s kočárky, poskytují informace pro cestování v MHD ve spojích DPO a zároveň ve spolupráci s MPO dohlížejí na dodržování přepravních podmínek.