Po 10 letech provozu přistupuje Dopravní podnik města Pardubic ke kompletní revizi technického stavu lodi Arnošt z Pardubic. Loď, která byla vyrobena v roce 2001, prošla v roce 2011 modernizací a od dubna 2012 vyplouvá pod vlajkou Dopravního podniku města Pardubic a.s. Ten loď nejen provozuje, ale zajišťuje také její kompletní technický servis. S profinancováním této, po 10 letech provozu nejnáročnější akcí, vypomáhá Město Pardubice s částkou 2,5 mil. korun. Konečná částka bude však jasná, až po provedení prohlídky lodi na souši a po provedení prohlídek stavu pláště lodi a vnitřních nádrží.

Do přístaviště v Přelouči, které je vhodné pro manipulaci s nadměrným nákladem pomocí těžké techniky, odtáhl loď Arnošt z Pardubic tlačný remorkér. Tady ji ve čtvrtek 10. března během dopoledne vyzvednou z vody dva 180 tunové jeřáby a ve večerních hodinách bude převezena do místa, kde bude provedena prohlídka lodi. Do cíle by měl tento nadměrný náklad o délce téměř 40 m a šířce 5,2 m dorazit kolem 23. hodiny.

Prohlídka lodi je načasovaná před hlavní letní sezónou tak, aby se stihly případné opravy do června a se začátkem letních prázdnin se Arnošt vrátil zpět do svého domovského přístavu za enteria arénou. To je samozřejmě ideální scénář, ale termín návratu lodi na vodu se bude odvíjet podle skutečného stavu lodi a náročnosti oprav. Do konce března tedy proběhne pomocí RTG kontrola pláště, motorů, nádrží na odpadní vodu, demontáž vnitřního vybavení – kuchyně a následně se stanoví harmonogram prací. V případě nutnosti rozsáhlejších oprav budeme muset situaci průběžně řešit.

O vývoji bude dopravní podnik informovat na svých webových stránkách.