Tříměsíční jednání vedení Dopravního podniku města Brna s odborovými organizacemi včera vyústilo podpisem nové kolektivní smlouvy. Ta zaměstnancům zajistí navýšení mezd o 4 procenta. Smlouva je uzavřena od 1. ledna 2021 na jeden rok, její platnost končí 31. prosince 2022.

„Výsledkem našich jednání je kompromis mezi představami odborových organizací a reálnými možnostmi dopravního podniku. Navýšení mezd pro příští rok o 4 procenta znamená zvýšené náklady o 60 miliónů korun. Vzhledem k tomu, že jsme v letošním roce mzdy nevalorizovali, vnímám jako naši povinnost prostředky na jejich navýšení v napnutém rozpočtu najít. Zástupcům odborových organizací děkuji za konstruktivní jednání,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

„S výsledky kolektivního vyjednávání jsme spokojeni. Vedení dopravního podniku i města vzalo v potaz naše návrhy a připomínky a dosáhli jsme navýšení mezd. Navíc se nám podařilo prosadit nárok na stravenky pro všechny zaměstnance podle odpracovaných směn, tedy i za přesčasové služby a pro brigádníky. To bylo naším dlouhodobým cílem,“ řekl předseda Odborového svazu dopravy Libor Weinstein.

Zaměstnanci Dopravního podniku města Brna budou mít od Nového roku nárok na vyšší příspěvek na rekreaci – z 1200 Kč se zvýší na 1500 Kč. Rovněž měsíční příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření se zvýší, a to o 150 Kč (nejčastěji se jedná o navýšení ze 450 na 600 Kč).

Příklady benefitů, které DPMB poskytuje svým zaměstnancům:

* 5 týdnů dovolené

* zlevněné jízdné pro zaměstnance a rodinné příslušníky

* příspěvek na stravenky

* příspěvek do penzijního nebo životního pojištění

* příspěvek na rekreaci

* příspěvek na tábory pro děti

* odměny k pracovním, životnímu výročí a při odchodu do důchodu

* výkonnostní příplatky pro řidiče a dělníky

* zvýšený příplatek za práci přesčas