Radní města České Budějovice dnes schválili návrh Dopravního podniku města České Budějovice na navýšení cen jízdného pro cestující městskou hromadnou dopravou. Reagují tak na nárůst nákladů vydávaných Dopravním podnikem za provoz MHD, stejně tak i na úbytek cestujících spojený s šířením covid-19 a restrikcemi, které v letech 2020 a 2021 zastavily nárůst počtu cestujících.

Úprava cen se dotkne jednotlivých i časových předplatních jízdenek. Za základní šedesátiminutovou jízdenku zaplatí nově cestující 20 Kč, tedy o 4 Kč navíc. O 5 Kč naopak od 1. ledna 2022 zlevní SMS jízdenka na srovnatelnou cenu. Zlevněnou šedesátiminutovou jízdenku nově pořídíte za 10 Kč, celodenní jízdné pak za 75 Kč, resp. 25 Kč v jeho zlevněné verzi. Přehled nových cen schválených pro další druhy jednotlivých jízdenek naleznete v tabulce na odkazu: https://www.dpmcb.cz/o-nas/novinky/rada-mesta-schvalila-upravu-cen-jizdneho-pro-mhd-dopravnimu-podniku-pomohou-s-rostoucimi-naklady-i-personalni-situaci-639.html

Také částka za pořízení časové předplatní jízdenky se od nového roku zvýší, a to zhruba o 10 procent. Osobám s nárokem na přepravu za speciální cenu nabídne DPMCB roční kupóny za 500 Kč. Výjimkou budou váleční veteráni, účastníci odboje a odporu proti komunismu a držitelé medaile prof. MUDr. Janského, kteří i v následujícím období budou moci využít služeb MHD za 200 Kč ročně. Cena 500 Kč za roční kupón bude nově platit i pro seniory ve věku 65 až 75 let. Novinkou je, že osobám nad 75 let věku bude nově umožněno cestovat bez zakoupení jízdního dokladu. K tomu budou moct využít např. občanský průkaz.

Návrh Dopravního podniku potvrdila Rada města v pondělí 25. října, oficiálně úpravy ještě musí schválit v rámci změny tarifu jízdného.

S těmito novinkami pro rok 2022 se nezmění jen ceny jízdenek, objeví se také nové možnosti, jak jízdné nakupovat. Moderní odbavovací systém umožní cestujícím od nového roku zakoupit jízdenky přímo ve vozech, nabídku jízdného zákazníci naleznou také v připravovaném e-shopu DPMCB. Tyto novinky jsou navíc jen jednou z částí projektu Rozvoj prvků telematiky pro zvýšení kvality a atraktivity služeb MHD v Českých Budějovicích (RPT), který pomůže k efektivnějšímu řízení městské hromadné dopravy a například i k zpřesnění predikcí příjezdů vozů na elektronických zastávkových označnících. Projekt RPT bude oficiálně spuštěn až od příštího roku, nové služby ale cestující ve zkušebním režimu budou moci plně využít už od poloviny prosince 2021.

Dopravnímu podniku s příchodem koronaviru ubyli cestující, a to na zhruba 80 procent oproti roku 2019. Jejich počet se začal vracet k plánovaným hodnotám až se zahájením školní docházky, závěr aktuálního kalendářního roku ale stále mohou ovlivnit případné restrikce spojené s bojem proti šíření onemocnění covid-19. „K nepopulárnímu navýšení cen jízdného jsme přistoupili neradi, jsem ale přesvědčen, že se jedná o jediný způsob, jak dále kvalitu českobudějovické MHD rozvíjet. Náklady na její provoz letos o 21 milionů korun převýšily tržby z jízdného včetně sjednaných kompenzací. Pokud bychom jedny z nejlevnějších jízdenek v Česku měli udržet, museli bychom snižovat dopravní výkony nebo ty stávající udržovat na úkor vyšších kompenzací od objednatelů,“ hodnotí rozhodnutí Rady města ředitel DPMCB Slavoj Dolejš.

Provozní náklady Dopravnímu podniku stoupají kvůli rostoucí ceně energií, pohonných hmot či náhradních dílů. Zásadní roli sehrává i limitní situace na trhu práce, ve kterém se profesionální řidiči autobusů hledají obtížně. Dopravní podnik se je proto snaží motivovat náborovými příspěvky, benefity i navýšením hodinové mzdy. K jejímu zvýšení přistoupil v průběhu září i z důvodu motivace současných zaměstnanců Dopravního podniku. Nové autobusové řidiče navíc sám školí, jejich příprava pro provoz je ale finančně a zejména časově náročná.

Již zakoupené časové předplatní jízdenky budou samozřejmě jejich držitelům platit až do konce období uvedeném na jízdním dokladu. Co se týče jednotlivých jízdenek, které si např. cestující nakoupili do zásoby, bude možné je s doplatkem vyměnit v informačních kancelářích DPMCB. O spuštění výměny papírových jízdenek bude Dopravní podnik s předstihem informovat jak cestující, tak i externí prodejce.