Na kontrolu mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví o povinném zakrývání dýchacích cest respirátorem nebo nanorouškou v MHD se ve středu 20. a ve čtvrtek 21. října zaměřili revizoři Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Napomenuli desítky cestujících.

Zatím spíše výchovný či preventivní charakter měla kontrolní akce Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice na používání respirátorů a nanoroušek u cestujících ve vozidlech MHD. Dvě dvoučlenné skupiny revizorů se žlutými reflexními vestami asistentů přepravy zkontrolovaly každý den během dvou směn desítky trolejbusových a autobusových spojů. Pasažéry, kteří neměli zakrytý obličej respirátorem nebo rouškou, vyzvali kontroloři k zjednání nápravy, případně jim nový respirátor bezplatně vydali. Poznatky z kontrolní akce, která se bude opakovat i v budoucnu, jsou následující:

„Přibližně devadesát procent cestujících platné mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví o zakrývání dýchacích cest v MHD víceméně dodržuje. Zhruba desetina lidí ve vozidlech MHD respirátor buď vůbec nemá, nebo jej má posunutý pod nosem nebo i pod bradou. Většina z nich reaguje na napomenutí bez připomínek nebo s omluvou a dýchací cesty si rychle zakryje. Nastávají však i konfliktní situace, kdy si někteří cestující respirátor nasadit odmítají, hlasitě se proti ministerskému opatření ohrazují, nazývají to buzerací nebo začnou slovně napadat i naše kontrolory. Často se pak do takového sporu přidávají další cestující v nejbližším okolí, přičemž bývají rozděleni do dvou táborů – na zastánce a odpůrce roušek,“ popsal situaci vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

„Někteří cestující bez respirátorů argumentují, že jsou plně očkovaní. Ale povinnost zakrývat si dýchací cesty platí i pro ně. U některých je znát, jak už jsou z dlouhého trvání koronavirové pandemie podráždění až agresivní a třeba naštvaní na vládu, a svou zlost si vylévají na nás,“ svěřila se jedna z kontrolujících asistentek přepravy.

Za oba dny rozdali asistenti přepravy v trolejbusech a autobusech DSZO 39 respirátorů. Pět „odpíračů“ se napomenutí asistentů přepravy zcela odmítlo podřídit, nevzali si ani nabízený respirátor. „Pokutovat za nepoužívání respirátorů nemůžeme, protože to není porušení našich smluvních přepravních podmínek. Můžeme však takového cestujícího vyloučit z přepravy,“ uvedl Pavel Nosálek. „Nezávisle na DSZO mohou používání respirátorů v MHD kontrolovat a sankcionovat příslušné orgány státu,“ upozorňuje ředitel DSZO Josef Kocháň.

Na otázku, proč DSZO k cílené kontrole používání respirátorů přistoupila, ředitel DSZO uvedl: „Nebylo dosud prokázáno, že by byli lidé ve veřejné dopravě ve větším nebezpečí nákazy koronavirem než například v supermarketu, v restauraci nebo na jiném místě, kde se shromažďuje větší počet osob. Cílem naší akce je ověřit si, jak je ve veřejné dopravě dodržováno nařízení ústředního orgánu státní správy, i když není povinností dopravce tuto věc kontrolovat.“

Tak jako někteří cestující respirátory odmítají, druhá skupina cestujících si naopak stěžuje, že DSZO používání respirátorů dostatečně nekontroluje nebo že této skutečnosti nevěnují náležitou pozornost přímo řidiči vozidel. „K plnění povinnosti zakrývat si ve vozidle MHD dýchací cesty může cestujícího vyzvat i řidič, pokud si porušení všimne, ale není to jeho povinnost. Úkolem řidiče je především bezpečně řídit vozidlo,“ zdůraznil ředitel Josef Kocháň.