13. dubna 2018

Z vůle České spořitelny se přiblížil konec dobíjení na bankomatech v Plzeňském kraji

Plzeň, 12. 4. 2018

Po dlouhých jednáních a přes maximální snahu Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) o zachování služby, nebude možné od 1. 5. 2019 dobíjet Plzeňskou kartu na bankomatech České spořitelny. Spolupráce trvající od ledna 2013, díky které mají cestující k dispozici celkem 109 bankomatů České spořitelny v celém Plzeňském i Karlovarském kraji, bude Českou spořitelnou ukončena i přesto, že k dnešnímu dni bylo na bankomatech provedeno celkem 1 200 000 transakcí, v celkové hodnotě 440 milionů Kč.

„I přes veškerou snahu o zachování služby vznesla Česká spořitelna takové požadavky, které pro nás nebyly akceptovatelné,“ říká předseda představenstva PMDP, Michal Kraus, který zároveň dodává: „Dodavatel chtěl násobně navýšit platby za provoz, aniž by zlepšil kvalitu či rozsah služby.“

Jen za minulý rok si v Plzeňském a Karlovarském kraji na bankomatech ČS nabilo svoji kartu více než 43 tis. cestujících. Transakcí bylo dokonce provedeno téměř 192 tis., což je 34 % z celkového počtu transakcí.

„Mrzí nás, že končí služba, která byla u cestujících velice oblíbená a která získala první místo v soutěži Česká inovace,“ říká ředitel úseku Plzeňská karta, Radomír Kozler, a dodává: „Česká spořitelna na začátku projektu deklarovala, že má o segment veřejné dopravy velký zájem a že díky její široké síti bankomatů vybudujeme možnost odbavení koncových klientů v celém Plzeňském kraji. Je velká škoda pro cestující, že tento pohled přehodnotila a vynikající službu ukončuje. Nový náhled ze strany České spořitelny již nebere vůbec v potaz potřeby koncového klienta, akcentován je čistě zisk. Doufáme, že si cestující oblíbí jiné možnosti dobíjení. Připravujeme nový e-shop Plzeňské karty, který bude maximálně uživatelsky přívětivý a nahradíme tak službu klientům České spořitelny.“

PMDP nyní doporučují využívat k nabití nových dopravních karet (karty s čárovým kódem orientované na výšku) e-shop Plzeňské karty a transakce následně validovat (potvrdit) přímo ve vozech MHD. E-shop Plzeňské karty je zájemcům k dispozici již nyní a v brzké době bude spuštěna upravená verze, která bude uživatelsky přívětivější a bude doplněna o nové funkce (například o možnost zaslání upozornění před vypršením kupónu).

Návod na dobití dopravní karty v e-shopu Plzeňské karty a následná validace ve vozech MHD je cestujícím k dispozici na YouTube PMDP.

Vyjádření PMDP k reakci České spořitelny:

V souvislosti s námi vydanou tiskovou zprávou jsme ve sdělovacích prostředcích zaregistrovali reakci tiskového mluvčího České spořitelny, který označuje naše prohlášení za nepravdivé a náš postup za iracionální, neboť jsme podle jeho vyjádření ukončili jednání my. Tiskové oddělení České spořitelny pravděpodobně nemá kompletní informace, protože ten kdo od smlouvy odstoupil je právě Česka spořitelna a nikoliv Plzeňské městské dopravní podniky.

Pro úplnost předkládáme kopii výpovědi smlouvy ze strany České spořitelny, která nám byla zaslána 10. 4. 2018.

Všem cestujícím, kteří nám prostřednictvím facebookových stránek poslali zajímavé podněty, děkujeme. Budeme se jimi zabývat.