čtvrtek 19. listopadu 2020

Svoji premiéru měly v Liberci VIRTUÁLNÍ JÍZDY HISTORICKÉ TRAMVAJE GOTHA T2-62

17112020 virtuální jízdy III. JPG

Členové Boveraclubu společně s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ) zprovoznili další historickou tramvaj, která se po úspěšných technických zkouškách pyšní „Průkazem způsobilosti drážního vozidla“.

Současná situace nedovoluje vůz využít k tradičním svátečním jízdám, na které si již milovníci dopravní historie v kraji zvykli, a tak v úterý 17. 11. 2020 proběhly premiérové jízdy této historické tramvaje za pomocí kamery a díky internetovému přenosu na webových stránkách Boveraclubu. Průjezd vozu GOTHA T2-62 dle svého jízdního řádu mohli zájemci vidět premiérově u monitorů, ale také při sváteční procházce v okolí tramvajové tratě mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Někteří se dokonce stali virtuálními cestujícími a zakoupili si jízdenky v hodnotě 50 korun za jízdu.

Věříme, že se příště v některém z historických tramvajových vozů Bovery/DPMLJ potkáme již osobně.

Tramvaj T2-62 byla vyrobena v roce 1964 ve východněmeckém městě Gotha a pro cestující sloužila v Jeně až do roku 1994, kdy byla upravena na školní vůz pro výuku řidičů. Boveraclub vůz odkoupil a převezl do Liberce v roce 2016 a následně zahájil potřebné opravy, aby mohl vozit cestující.

Tento typ vozu byl také pro východoněmecká města vyráběn i v Praze, a to po té, co RVHP rozhodla, že tramvaje bude pro východní blok produkovat pouze tehdejší Československo. V ČKD Tatra vyrobily v letech 1967 – 1969 celkem 117 motorových a 116 vlečných vozů.

Jedná se o klasickou dvounápravovou tramvaj, na které zaujme především její ovládání. Řídí se totiž pomocí volantu, kterým řidič ovládá kontrolér umístěný pod podlahou. Tramvaje typové řady Gotha byly typickými vozidly pro města tehdejší Německé demokratické republiky a mnohde byly motorové vozy spojovány do souprav i s dvěma vleky.  Dnes už tyto vozy jezdí jen na třech místech v Německu a jako exponáty zdobí tramvajová muzea po celém světě.