úterý 1. září 2020

Otevřený dopis Sdružení dopravních podniků ČR proti nepodloženým informacím o rizikovosti cestování v MHD

Úřad vlády České republiky

nábřeží Edvarda Beneše 4

Praha 1 - Malá Strana

PSČ 118 01

Otevřený dopis Sdružení dopravních podniků ČR proti nepodloženým informacím o rizikovosti cestování v MHD

Vážený pane premiére, vážená vládo,

důrazně se ohrazujeme proti zveřejňování nepodložených informací ohledně rizikovosti cestování v městské hromadné dopravě v souvislosti s šířením nákazy Covid-19, které obsahuje tabulka, již na oficiální twitter dal k dispozici tým chytré karantény. Nejen, že zveřejněná tabulka rizik přenosu není originální, ale není ani založena na reálných informacích, jak potvrdil i prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

(viz např. https://cnn.iprima.cz/chytra-karantena-obslehla-zebricek-rizika-nakazy-od-starsiho-americkeho-zlobi-se-cesi-8577)

Takové jednání týmu chytré karantény závažným způsobem poškozuje zájmy jak provozovatelů, tak objednavatelů veřejné dopravy, a to zvláště v situaci, kdy existují sledovací studie provedené v květnu a červenci, které zkoumaly stopy stovek skupin lidí s covid-19 ve Francii, Rakousku a Japonsku. Toto trasování určilo, že méně než pouhé jedno procento případů bylo spojeno s veřejnou dopravou.

(viz např. https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/rousky-v-tramvaji-v-kancelarich-je-riziko-mnohem-vetsi-nez-v-mhd-ukazuje-vyzkum-40332665)

Jako Sdružení dopravních podniků ČR, jehož členy je 22 největších dopravních podniků v České republice, žádáme, aby tým chytré karantény uvedl věci na pravou míru a případná svá další prohlášení lépe vážil. V ideálním případě, aby se seznámil se sledovacími studiemi výše zmíněnými a svá budoucí tvrzení podložil skutečnými daty. Ztráty na tržbách související s koronavirem dosáhly na straně dopravních podniků do současnosti částku převyšující 1,1 miliardy Kč a zbytečné zastrašování cestujících jen tyto propady prohloubí.

V Praze dne 1. září. 2020

Ing. Tomáš Pelikán, předseda sdružení, Sdružení dopravních podniků ČR