neděle 5. ledna 2020

Letošní program Muzea MHD v Praze bude nabitý

Muzeum městské hromadné dopravy letos zahájí již 28. sezónu. Na jeho návštěvu se zájemci o historii pražské dopravy mohli vydat již v sobotu 4. ledna 2020 od 9:00 do 17:00 hodin. Při této příležitosti Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) o víkendu také vypravil tramvaj T1 na lince č. 2. Ve stálé expozici na návštěvníky čekalo více než čtyřicet historických vozidel, množství modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek, plánků a dalších zajímavých exponátů. Přístupná budeaž do 17. listopadu 2020 vždy o sobotách, nedělích a státních svátcích. V pracovních dnech je možné objednat návštěvy pro skupiny a letošní novinkou je rodinné vstupné.

„Jsem velice rád, že pro nás vykročení do nového roku znamená i vykročení do nové sezóny Muzea MHD ve Střešovicích. Letošní rok přinese spoustu zajímavých akcí, exponátů a výstav, na své si tak přijdou jak malí, tak velcí členové rodiny, a zkrátka všichni, kteří
se rozhodnou strávit příjemné chvíle nahlížením do historie dopravy,“
říká Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Sezónu odstartoval víkendový program, který 4. a 5. ledna nabídl nejen samotnou prohlídku muzea, ale také jízdy historickým čtyřnápravovým vozem tramvaje T1 na lince č. 2.
O jízdy historickými vozy je dlouhodobě veliký zájem. Je to zážitek, který ocení nejen zapálení fandové dopravy,“ doplňuje Petr Malík.

O víkendu vyjel opět na linku č. 2 vůz z roku 1952 s označením T1 ev. č. 5002. DPP chce upozornit na začínající sezonu Muzea MHD, které své brány otevírá každý víkend a ve svátky v čase od 9 do 17 hodin. Vypravením historické tramvaje chce DPP lidi vtáhnout zpět do minulosti, ukázat jak se cestovalo v letech minulých a darovat tak malou ochutnávku toho, co mohou v prostorách muzea ve Střešovicích najít.

Čtvrtky 16. a 23. ledna pak budou patřit malým badatelům, kteří se se svými rodiči budou během „Tajemné komentované prohlídky“ moci vydat na průzkum potemnělým Muzeem (vždy od 17:15 a 18:00 hodin). Celý leden bude v Muzeu také možno zhlédnout výstavu kalendářů s dopravní tematikou.

Ani v dalších měsících nebude chybět plná hrst zábavy a poznání. Hned zkraje února i března na svou trať linky č. 2 vyrazí komerční vůz typu T. Lehce po příchodu jarních dní (28. března) svůj provoz zahájí linka č. 41. Další měsíc, a to 5. dubna, provětrají zaměstnanci DPP své auto-moto veterány a vyrazí na společný sraz přímo do Muzea MHD.

Koncem dubna si připomeneme 90 let vlečných vozů, krasinů. Jeden bude jezdit na lince č. 41 a jeden na při speciálních jízdách. V létě nebude chybět promítání Kinobusu, v září pak Dopravní podnik oslaví 145 let městské hromadné dopravy v Praze a cestující se budou moci svézt jedním z nejstarších exponátů, vozem 88.

Muzeum, které se nachází v historickém objektu tramvajové vozovny v pražských Střešovicích, nabídne zajímavý program, i když právě nebude probíhat speciální akce. Návštěvníci si mohou prohlédnout jedinečnou sbírku památek z historie městské hromadné dopravy v hlavním městě České republiky. Stálá expozice je zde k vidění od roku 1993 a nabízí nevšední zážitek. Už samotná vozovna byla v roce 1991 vyhlášena technickou památkou. Stavba vznikla v roce 1909 a je typickou ukázkou účelových dopravních staveb Elektrických podniků hlavního města Prahy z období počátků MHD. Svému účelu sloužila až do roku 1992, kdy byla přestavěna na muzeum. Vstupné činí 100 Kč. Navíc je zavedeno od letošního roku rodinné vstupné za 250 korun (2 dospělí, až 3 děti). Více informací naleznete na: www.dpp.cz/muzeum