6. října 2017

HOPON - nový platební a jízdenkový systém pro MHD v Hradci Králové - první v ČR

Provozovatelé systémů veřejné hromadné dopravy jsou již léta vedeni snahou usnadnit odbavení cestujících s využitím moderních technologií.  Inteligentní mobilní platforma pro nákup jízdenek v městské hromadné dopravě HopOn® posouvá tento proces na novou úroveň.

Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. zavedl od 1. října 2017 nový systém odbavení cestujících v městské hromadné dopravě města Hradce Králové. Systém s názvem HopOn umožní cestujícím kupovat každý den v roce v průběhu 24 hodin, jak jízdenky pro jednotlivou jízdu, tak i veškerý sortiment předplatného časového jízdného prostřednictvím chytrého telefonu. Jednotlivá základní jízdenka bude z kategorie časové jízdenky, tzn. na 45/60 minut (platnost do 45 minut v pracovní dny od 04 do 19 hod a 60 minut v pracovní dny od 19 do 04 hod a o víkendu a svátku po celý den) a má tedy stejné parametry jako např. SMS jízdenka nebo jízdenka zakoupená u řidiče (je přestupní a platná pro obě tarifní pásma), proto má jinou cenu než jednotlivá jízdenka zakoupená z Městské karty – ta je nepřestupní a platí maximálně na konečnou zastávku toho konkrétního spoje.

Aplikaci je možné si od shodného termínu stáhnout do chytrého telefonu zdarma na Google Play či App Store (nejlépe na www.dpmhk.cz/hopon).

Cestující mohou nakupovat jednotlivé i předplatné časové jízdenky on-line (s přístupem k internetu). Bez datového připojení či připojení k internetu (off-line) lze jednotlivou jízdenku zakoupit prostřednictvím běžné SMS. Aplikace odešle SMS operátorovi, jehož služby zákazník používá, ať už jde o T-Mobile, Vodafone nebo O2.

Cestující obdrží daňový doklad splňující podmínky EET (zákon č. 112/2016 Sb. o evidenci tržeb) ke každé transakci emailem.

Veškeré platební transakce zpracovává zabezpečeným způsobem renomovaný český poskytovatel těchto služeb GoPay s.r.o., kdy vlastní platby probíhají pomocí platební karty.

Všechna data se bezpečně zálohují online na serverech, které splňují nejvyšší normy PCI DSS***, což znamená, že veškeré související informace jsou chráněné a zákazníci nemusejí mít žádné obavy ze zneužití dat.

Systém a aplikace HopOn neuchovávají finanční údaje uživatele (čísla platebních karet, bankovních účtů atd.).

Tarify, ceny a možnosti výběru jízdenky jsou nastavené podle uživatelského profilu: dospělý, senior, student, dítě atd. tak, aby cestující mohli využívat zvýhodněné jízdné v souladu s pravidly. Cestující může také kupovat jízdenky pro spolucestující (např. děti nebo přátele).

Jednotlivé jízdenky se vydávají po zaplacení, s platností nejdéle 2 minuty po jejich nákupu tak, aby byla vyloučena možnost nákupu v okamžiku kontroly revizorem. Zákazník do vozu nastupuje dle smluvních přepravních podmínek až s platným jízdním dokladem.

Dopravní podnik města Hradce Králové, a. s. chce do budoucna nabídnout cestujícím dvě formy úhrady jízdného. Jednak nadále zůstane v platnosti karetní odbavovací systém (Městská karta) včetně rozšíření o použití bankovních karet a dále nabízí tento nový způsob nákupu prostřednictvím chytrých telefonů ve spojení s platební kartou (zejména mladší generaci), který též umožní nákup veškerého sortimentu nabízených jízdenek, včetně zlevněných, kde cestující v telefonu doloží potvrzení o nároku na příslušnou slevu.

Souběžně bude ještě možnost použít službu Mobilní jízdenky (SMS) a zároveň v hradecké MHD dožívající papírové jízdenky.

S bližšími podrobnostmi se veřejnost může seznámit od 1. října 2017 na www.dpmhk.cz/hopon.