čtvrtek 28. února 2019

DPP připravil víkendové retro jízdy. Vyjede i nejstarší tramvajový vůz T3 na světě

Praha, 28. února 2019 – Díky mimořádnému zájmu o jízdy historickými tramvajemi Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypraví první březnový víkend další unikát, a to nejstarší dochovaný vůz T3 na světě (ev. č. 6102) z roku 1962. Vypravením tohoto historického vozu na běžnou linku DPP taktéž připomíná možnost návštěvy Muzea MHD i během zimních měsíců. Za metro rovněž odstartuje série akcí u příležitosti výročí oslav 45 let od zahájení provozu pražského metra, které připadá na květen. DPP vypraví již v tuto sobotu 2. 3. 2019 na linku metra B historickou soupravu metra typu 81-71.

Nejstarší dochovaný vůz T3 na světě a Muzeum MHD

V rámci otevření Muzea MHD pro návštěvníky i v zimě byla první lednový víkend vypravena historická tramvaj T1 na lince č. 2. V únoru byl na stejnou linku vypraven vůz T3SU z roku 1982. První březnový víkend  vyjede ze střešovické vozovny nejstarší dochovaný vůz T3 na světě, ev. č. 6102 z roku 1962.

„Cestující ve voze bezpochyby zaujme kromě jiného i stanoviště pro průvodčí, které se přestalo používat již téměř před 45 lety,“ říká Jan Šurovský, technický ředitel a člen představenstva DPP s tím, že v tramvaji bude platit běžný tarif.

Na návštěvníky Muzea MHD čeká více než čtyřicet historických vozidel a mnoho dalších exponátů. K vidění je kromě historických tramvají také například tramvaj tažená koňmi, trolejbusy a autobusy, dále také fotografie zachycující podobu prostředků hromadné dopravy v minulém století a jejich historický vývoj. Do některých vystavených exponátů lze i nahlédnout.

Děti do 6 let a držitelé senior pasu mají do Muzea MHD vstup zdarma.
V případě, že si chtějí zájemci udělat představu o expozici již před svou návštěvou, lze se podívat na prostory Muzea MHD prostřednictvím virtuální prohlídky zde. Muzeum MHD je otevřeno každý víkend až do 31. března, a to od 9 do 17 hodin.

Budova muzea byla postavena již v roce 1909 a je umístěna v historickém objektu tramvajové vozovny v Praze ve Střešovicích. V roce 1991 byla prohlášena technickou památkou a rok poté byla přestavěna na Muzeum MHD. Slavnostní otevření Muzea městské hromadné dopravy v Praze proběhlo v květnu roku 1993.
Více informací naleznete na www.dpp.cz/muzeum.

Jízdy historickým metrem

Vůz sovětské výroby s přezdívkou "černá huba" projede netradičně celou trasu B, tedy úsek Zličín – Černý Most. První jízda je naplánována na sobotu 2. března s výjezdem v 8.21 hodin ze Zličína a možnost posledního svezení z Černého Mostu bude v 15.25 hodin.

„Nostalgická jízda soupravou metra odstartuje sérii akcí pro veřejnost. Na všech třech trasách metra se můžete těšit na jízdu v nejdelších úsecích, na kterých byly soupravy metra 81-71 provozovány,“ říká Petr Havlíček z jednotky Správa vozidel Metro.

První březnovou sobotu (2. 3. 2019) pojede historická souprava metra na trase B v úseku
Zličín – Černý most. Následovat budou tyto trasy: dne 8. 5. trasa C úsek Háje – Nádraží Holešovice, a to společně s historickou soupravou Ečs a dne 11. 8. trasa A úsek Dejvická – Skalka.

Jízdní řády na víkend 2. – 3. 3. 2019 jsou k dispozici zde: http://www.dpp.cz/vikendove-retro-jizdy/