pondělí 27. května 2019

Den otevřených dveří DSZO připomene 75 let zlínských trolejbusů

Trolejbusy jezdí ve Zlíně už 75 let. Ve znamení tohoto letošního půlkulatého výročí proběhne také den otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Zaměstnanci DSZO jej pilně připravují na sobotu 8. června od 9 do 16 hodin.

Den otevřených dveří DSZO se již stal ve Zlíně tradicí. Ustálil se i jeho základní program. Každoročně několik tisíc lidí ze Zlína i širšího okolí přijíždí začátkem června, aby strávili sobotu ve vozovém depu DSZO na Podvesné XVII a povozili se po městě historickými trolejbusy a autobusy. Dopravní společnost má co ukazovat a má se čím pochlubit.

Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout vozidla MHD, zařízení dílen, centrální dispečink a také projet ve voze MHD myčkou. Na zvláštní lince mezi vozovým depem na Podvesné XVII a obratištěm Sportovní hala budou jezdit po celý den historická vozidla MHD. Budou přepravovat cestující zcela zdarma.

Druhá mimořádná autobusová linka bude směřovat z dopravní společnosti k sídlu Státního okresního archivu ve Zlíně-Klečůvce a k tamější úpravně vody. Archiv bude mít rovněž svůj den otevřených dveří a zpřístupní veřejnosti zejména dokumenty týkající se budování a rozvoje vodárenské sítě v regionu. Bude možnost zúčastnit se též komentované prohlídky přímo v úpravně vody. Autobusy na této lince budou zastavovat také ve Zlíně v Přílucké ulici v blízkosti sídla Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, kde si budou moci lidé prohlédnout hasičskou techniku.

„Nepochybujeme o tom, že velkou atrakcí pro všechny dopravní fanoušky a milovníky historie MHD bude i náš nově zrekonstruovaný červeno-krémový historický autobus ŠM 11 z roku 1981. Naši zaměstnanci pracovali na jeho obnově několik let,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Bude to již páté vozidlo MHD ve flotile historických vozů DSZO.

V areálu vozového depa DSZO si budou moci návštěvníci zakoupit též občerstvení. Ve spolupráci s DDM Astra Zlín je připraven rovněž zábavný program pro děti. Bude se prodávat nově vydaná publikace DSZO „75 let s trolejbusy“, která zachycuje posledních pět let fungování městské hromadné dopravy ve Zlíně a Otrokovicích.