O nás

Sdružení dopravních podniků ČR bylo založeno v roce 1991 jako zájmové sdružení právnických osob a takto je i registrováno ve spolkovém rejstříku, vedeném Městským soudem v Praze, oddíl L, vložka 62211.

Právnickými osobami, které sdružuje, je 19 největších dopravních podniků, provádějících v českých městech hromadnou dopravu osob. Najdete mezi nimi například všechny provozovatele tramvajové i trolejbusové dopravy v ČR. Že se jedná o významný segment veřejných služeb svědčí například to, že naše členské podniky přepraví ročně téměř 2.2 miliardy cestujících a jejich vozidla ujedou více než 326 milionů kilometrů.

I když městská hromadná doprava je v každém městě organizována i financována samostatně, mají dopravci řadu společných zájmů a problémů: provozují podobná vozidla, podobné řídící a odbavovací systémy a řadu dalších technických zařízení, řídí se stejnou legislativou, řeší podobné organizační problémy. A to vše na platformě Sdružení dopravních podniků ČR spolu konzultují, zaujímají společná stanoviska a hledají řešení, která mohou všem pomoci.